paul-block-optiek-slide-oogzorg-drogen-ogen-1

Droge ogen

Wat zijn droge ogen?

Droge ogen ontstaan bij mensen die niet genoeg traanvocht, of traanvocht van slechte kwaliteit produceren. Hierdoor kan het oog niet goed vochtig gehouden worden.

Klachten bij droge ogen

Door droge ogen kunnen de ogen gaan branden en steken of zelfs slijm gaan afscheiden. Dit kan weer tot een teveel aan traanvocht leiden. Het traanvocht is echter niet van goede samenstelling, zodat er geen goede laag tranen op het oog ontstaat. Hierdoor ontstaan droge ogen en wordt het oog kwetsbaar voor uitdroging. Traanvocht heeft als belangrijkste functie het oog vochtig te houden. Iedere keer dat u met uw oog knippert, wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig verdeeld over het oog. Dit dunne laagje noemt men de traanfilm. 

Wat is een traanfilm?

Traanfilm is de dunne laag vocht over uw oog. De traanfilm;

 1. houdt het oog glad
 2. beschermt het oog tegen de buitenlucht en
 3. voorkomt dat het oog uitdroogt.

De traanfilm is samengesteld uit drie lagen:

 1. Olieachtige laag: Kleine kliertjes in de oogleden, de kliertjes van Meibom produceren de olieachtige, buitenste laag van de traanfilm. De functie is te voorkomen dat het traanvocht te snel verdampt.
 2. Waterige laag: De traanklier in de oogkas, boven de buitenste ooghoek, maakt de middelste laag aan. Deze waterige laag heeft tot taak het oog schoon te wassen van vuil en stof.
 3. Slijmachtige laag: De slijmachtige binnenste laag van de traanfilm komt uit kleine kliertjes in het bindvlies van het oog. Het zorgt ervoor dat de waterige laag zich gelijkmatig over het oog verdeelt en zich er goed aan vasthecht. 

 

 

De oorzaak van droge ogen

Droge ogen ontstaan als de hoeveelheid of samenstelling van het traanvocht niet voldoende is om het oog te beschermen. Droge ogen kunnen veel oorzaken hebben.

Droge ogen kunnen ontstaan door:

 1. Bijwerking van geneesmiddelen
 2. Oogziekten, zoals de ziekte van Sjögren
 3. Het ontbreken van bepaalde lagen in de traanfilm
 4. Te weinig of slechte knipperbewegingen
 5. Hormonale veranderingen zoals bijvoorbeeld bij zwangerschap etc
 6. Contactlens gebruik

Prognose

Meestal vormen droge ogen een (ernstig) ongemak. Slechts in uitzonderingsgevallen kunnen ze leiden tot slecht zicht. In de meeste gevallen kunnen we u goed helpen met druppels of ooggel. Deze middelen zullen uw klachten snel doen verminderen. Mocht dit onvoldoende helpen, dan zijn er 2 andere oplossingen:

1. Punctum pluggen: dit zijn kleine siliconen plugjes die in het traanafvoerpuntje wordt gestopt. Hierdoor ontstaat een blokkade voor het traanvocht waardoor de tranen minder snel afvloeien en dus langer in het oog aanwezig blijven. Ook hebben oogdruppels zo een beter effect.

2. Sclerale lenzen: dit zijn lenzen die een soort traanreservoir behouden rondom het hoornvlies. Op deze manier vindt continu een hydratatie/bevochtiging van het hoornvlies plaats.

Kom langs!

 


Top