paul-block-optiek-slide-hoortoestellen-1-2
paul-block-optiek-slide-hoortoestellen-1

Hoortoestellen bij Paul Block Optiek

Paul Block Optiek is leverancier van gerenommeerde (A-merk) hoortoestellen. Doordat het assortiment zo breed is, is er voor elk individu een juiste hooroplossing te vinden.

Hoortoestellen zijn er in diverse uitvoeringen, afhankelijk van merk en type. Hieronder volgt een korte uitleg over de verschillende uitvoeringen. 

AHO

Achter-Het-Oor (AHO) is de meest bekende en gebruikte uitvoering als men praat over een hoortoestel. Ze zitten, zoals de naam al zegt, achter het oor. De overdracht van het geluid naar de gehoorgang en verder kan op een aantal manieren plaatsvinden:

  1. Door middel van een oorstukje
  2. Door middel van een open-aanpassing met dunne slang
  3. Door middel van een open-aanpassing met luidspreker in de gehoorgang

De verschillende overdrachtsvormen hebben vaak te maken met de benodigde versterking om het gehoorverlies voldoende te kunnen compenseren, maar hebben ook ieder een bepaalde mate van behendigheid nodig om het op de juiste manier te kunnen plaatsen.

De open-aanpassing geven de gebruiker een prettiger draagcomfort, doordat het oor niet volledig opgevuld wordt en dus opener blijft.

De open-aanpassing met luidspreker wordt meestal als prettigst ervaren. Het geluid wordt pas in de gehoorgang opgewekt, vlak voor het trommelvlies. Dit geeft een natuurgetrouwer geluid. Bijkomend voordeel is dat het toestel achter het oor kleiner wordt omdat de luidspreker hier niet meer in het kastje is geplaatst maar in de gehoorgang.

IHO

In-Het-Oor (IHO) hoortoestellen worden in de gehoorgang gedragen. Ook hier geldt dus weer dat de luidspreker zich dicht bij het trommelvlies bevindt, net als de open-aanpassing met luidspreker. Cosmetisch is dit vaak de meest onvindbare hooroplossing. IHO-hoortoestellen kunnen wel gevoeliger zijn voor vocht en oorsmeer, doordat de techniek/electronica zich volledig in de gehoorgang bevindt. Het gebruik van een droogsysteem is dan ook altijd het advies. Verder kan het batterijverbruik in sommige gevallen hoger zijn. De batterij is namelijk kleiner omdat het samen met de techniek in de gehoorgang moet worden geplaatst.

Kom langs!


Procedure Paul Block Optiek

Paul Block Optiek werkt volgens onderstaand stappenplan. Hierin kunt u zien welke stappen zullen gevolgd van hoortest naar hoortoestel. 

 

1. Afhankelijk van het resultaat van een hoortest kan het zijn dat een verwijzing naar een huisarts, KNO-arts of Audiologisch Centrum noodzakelijk is. Hier zal eventueel een uitgebreider onderzoek plaatsvinden welke wordt weergegeven in een audiogram. Aan de hand van het audiogram vindt er in de winkel een intake-gesprek plaats.

3. Tijdens het ca. 60 minuten durende intake-gesprek wordt er geïnventariseerd tegen welke klachten/problemen u als slecht(er)horende in het dagelijks leven aanloopt. Het resultaat hiervan is de belangrijkste basis voor het oplossen van een gehoorverlies. Er wordt ook gekeken of uw zorgverzekeraar een bijdrage levert en hoe hoog deze eventueel kan zijn. Informeer hiervoor ook zelf bij uw zorgverzekeraar.

4. Op basis van het intake-gesprek advies en de uiteindelijke keuze wordt er gestart met een 2 maanden durende gewenningsperiode d.m.v. een hoortoestelaanpassing. Tijdens de aanpassing word het toestel/toestellen op basis van het audiogram ingesteld, dusdanig dat u geleidelijk aan kunt gaan wennen aan de "nieuwe" geluiden die u heeft moeten missen.

5. Na ongeveer 2 weken komt u terug voor een controle afspraak waar u over uw hoortoestelervaring gaat vertellen. Wij beantwoorden uw vragen en zal er worden gekeken welke instellingen gewijzigd dienen te worden. Deze gaat u vervolgens weer uitproberen. Het aantal controles is per persoon verschillend. Ook worden vaak meerdere toestellen geprobeerd.

6. Aan het einde van de gewenningsperiode aangekomen (na ongeveer 2 maanden) en u bent tevreden over de oplossing, zal er in veel gevallen een controle afspraak bij de voorschrijver (KNO / Audiologisch Centrum) gemaakt dienen te worden. Onthoud: Wij zijn pas tevreden als u dat ook bent!

7. Voldoet u aan de eisen die uw zorgverzekeraar stelt om voor vergoeding in aanmerking te komen, dan vragen wij voor u vergoeding aan bij uw zorgverzekeraar. Hier heeft u dus geen omkijken naar. Een eventuele eigen bijdrage kunt u in de winkel afrekenen. Bij enkele zorgverzekeraars dient u zelf wel een aanvullende vergoeding in te dienen als u daar voor in aanmerking komt.

8. Jaarlijks komt u terug voor een algemene controle. Uiteraard bent u ook tussentijds welkom voor onderhoud/bijstellen en reiniging van uw hoortoestel/hoortoestellen.


Vergoedingen

Een hooroplossing dient voor iedereen bereikbaar en betaalbaar te zijn. Wanneer u aan bepaalde eisen voldoet, bestaat de mogelijkheid om van uw zorgverzekeraar een vergoeding te ontvangen. Sommige hoortoestellen kunnen zelfs volledig worden vergoed!

De voorwaarden om voor vergoeding in aanmerking te komen is o.a. dat er een medisch voorschrift dient te worden afgegeven door een specialist (KNO-arts of audiologisch centrum) waaruit blijkt dat er op het beste oor een minimaal verlies van 35 dB aanwezig is.


Lees meer over hoortoestellen


Top